Szaunázás előnyei – Hogyan szaunázzunk?

A szaunázási szokásokra vonatkozóan merev szabályokat felállítani nem szabad – ezt a finnek sem teszik. Itt mégis néhány olyan általános és mindenképpen tiszteletben tartandó szaunázási “alapszabályt” gyűjtöttünk össze, melyeknek figyelembevétele alapvető fontosságú. Ebből a felsorolásból látszik, hogy igazán mindenki a saját igényének legjobban megfelelő feltételeket kell, hogy biztosítsa szaunázása során, hogy tökéletes legyen a relaxációja, felfrissülése.

Néhány hasznos gyakorlati jó tanács

– Csak akkor szaunázzunk, ha a szaunázásra szánt idő a rendelkezésünkre áll.
Eszerint mivel az előkészületekkel együtt egy normál szaunázás időigénye legalább két óra, siettetni magunkat nem szabad, mert így pont a szaunázás lényegétől és jótékony hatásától fosztanánk meg magunkat. A szauna a meditáció, a teljes testi és lelki kikapcsolódás helye, ehhez pedig idő kell. Ne sajnáljuk!
– A szaunában nem szokás sem enni, sem inni. Ez nemcsak a tisztálkodás, hanem a relaxáció és a szellemi meditáció helye is.
Szaunázás előtt nem célszerű sokat enni vagy inni.
– Szaunázás előtt célszerű lezuhanyozni. Ez különösen a közösségi szaunák esetében fontos. Zuhanyozás után törölközzünk szárazra!
– Lehetőség szerint ruhátlanul szaunázzunk!
– Lázasan, betegen ne szaunázzunk! Megelőzésre azonban mindenkinek javasolt a szaunázás.
– A szaunapadra leüléskor mindenképpen hasznos magunk alá teríteni egy kis törölközőt. (Ügyeljünk arra, hogy mindig ugyanazt a felét használjuk!)
– Mindig vegyük le ékszereinket, mert a nagy melegtől felforrósodva kellemetlenül égethetik a bőrt, ha erről megfeledkezünk!
– A levegő mozgása a szaunában: ha a levegő cirkulálása nem megfelelő, a szaunázót fáradttá teszi, ezért nagyon fontos, hogy elegendő beáramló friss levegő jusson a szaunába.
– A hőmérséklet és a páratartalom: Az ajánlott hőmérséklet fejmagasságban: 75 – 90 C fok.
(Idősebbeknek és kezdőknek 75 – 80 C fok ajánlott.) A szaunázás közbeni legmagasabb páratartalom: 100 C fokon 9 %, 75 C fokon pedig 22 %. Szaunázáskor az első 3 – 5 perc után javasolt 1 – 2 kanál vizet locsolni a kövekre, majd ezt 2 – 3 percenként megismételni. A kabin levegőjének pára – és iontartalma így megnövekszik, és ez rendkívül nyugtatólag hat az idegrendszerre.
– Alapszabály: Akkor megfelelő a páratartalom a szaunában, ha nyitott szájjal történő levegővételkor nem kellemetlenül égető a szájában a levegő. – A szaunázás időtartama: 8 – 12 perces benntartózkodás után 5 – 10 perces hűlési fázissal szakítsuk meg a szaunázást. Erre a célra egy hidegvizes zuhanyozás és/vagy üldögélés, ezután megmártózás a merülő medencében. A “ki bírja legtovább, vagy a legmagasabb hőmérsékletet” virtuskodás, versengés kerülendő!
– Ha valaki el tud sétálni a szaunáig, akkor szaunázhat – mondják a finnek. Ha azonban vérkeringési-, vagy szívproblémái vannak, akkor kerülni kell a hosszú ideig és/vagy magas hőfokon történő szaunázást és mindenképpen konzultálni kell a kezelőorvossal.
– Szaunázás közben ne fogyasszunk alkoholt és ne hangoskodjunk! (Bár az előbbit néha a finnek sem tartják be) A szauna a csend és a meditáció helye.
– Mielőtt kimegyünk a szauna kabinból, üljünk fel, hogy a testünk vérkeringése ismét alkalmazkodni tudjon a függőleges helyzethez. Ehhez elegendő mindössze 1 – 2 perc.
– Szaunázás után: A hideg vizes medencébe merülést megelőzően tiszta vízzel, szappan nélkül mossuk le magunkról az izzadságot! Az utolsó zuhanyozást mindig meleg vízzel végezzük, hogy a kitágult pórusok ne húzódjanak össze, amely kellemetlen utóizzadást vált ki. A szaunázás befejeztével illik tisztán hátrahagyni a következő szaunázó részére a kabint. Ha forró a kabin, a legegyszerűbb módja a felszárításnak az, ha egy darabig csukva tartja az ajtót. A végén mindenképpen nyissa ki az ajtót és hagyja tökéletesen kiszellőzni a kabint. Szaunázás után a férfiak részére egy speciális lehetőség kínálkozik: a különlegesen sima borotválkozás, ugyanis a pórusok a nagy meleg hatására erősen kitágulnak.

Általános elvek

– Mindig kérdezzük meg a velünk együtt bent ülőket, nem zavarja-e őket, ha vizet, vagy illóolaj-keveréket locsolunk a kövekre?
– Soha ne tisztán csak illóolajat csepegtessünk a kövekre, hanem mindig vízzel keverve, mert tüzet okozhat. Általános mennyiség: néhány csepp egy kanál vízben, de ettől eltérő is lehet.
– Két-három percenként 1-1 kanál víz a kövekre locsolása az általános, de ez függ a szauna hőmérsékletétől is. Minél magasabb a hőfok, annál szárazabb belső levegő az ideális és fordítva.