Permanens töltőanyagok: használatuk és az ezzel járó kockázatok

botox

Permanens, vagy más néven nem felszívódó töltőanyagokat az esztétikai gyógyászatban korábban az öregedéssel járó ráncok, bőrhibák javítására használták. Ezek a töltőanyagok, ahogy nevükből is adódik , tartósak, vagyis nem szívódnak fel. Olyan speciális, a szervezet számára idegen anyagok, melyeket a szervezet nem tud lebontani, teljes mértékben befogadni.

Milyen típusú anyagokról van szó?

A tartós, nem felszívódó töltőanyagok részben különböző típusú  poliakrilamin gélek, melyek mesterséges anyagok, a szervezet számára idegenek, nem lebonthatók.

Régen folyékony szilikont is használtak ráncfeltöltésre, azonban mellékhatásai miatt szinte teljesen kiszorult az esztétikai orvosi piacról. Sajnos azonban annak ellenére, hogy rengeteg mellékhatásról számoltak be, mind a mai napig alkalmazzák töltőanyagként alacsony ára miatt lényegében illegálisan.

Permanens töltőanyagok

Ha szépülni szeretnénk és plasztikai sebészeti vagy orvos esztétikai beavatkozásra szánjuk magunkat,, fontos, hogy megfelelő referenciával és tapasztalattal rendelkező szakemberhez forduljunk, hiszen, a nem megfelelő minőségű anyagok és technikák használata súlyos következményekkel járhat az egészségünkre nézve. Sajnos a permanens töltőanyagok okozta káros hatások évekkel a beültetésük után is jelentkezhetnek és kezelésük hosszantartó, sok esetben körülményes, esetleg maradandó bőrkárosodással jár.

Mik lehetnek a kockázatai és esetleges mellékhatásai a tartós töltőanyagok használatának?

Mivel ezek az anyagok nem szívódnak fel, (lévén teljesen szintetikus anyagokról van szó, ellentétben a biológiailag lebomló hialuronsav tartalmú töltőanyagokkal), örökre a beültetés helyén maradnak, a szervezetünk, ill. bőrünk idegen anyagként kezeli. Az évek előre haladtával komoly esztétikai problémákat okozhatnak, mivel:

-nem követik bőrünk változását. Az idő előre haladtával bőrünk veszít tónusából, rugalmasságából, tömörségéből. Ezek a folyamatok nem állnak meg a tartós töltőanyag beültetését követően sem, így az nem adaptálódik a bőr kiterjedésének, volumenének változásaihoz.

Permanens töltőanyagok

-a beültetés helyéről elvándorolhat az anyag. Pontosan amiatt, hogy a bőr változásait nem tudják követni, a bőr rugalmasságának csökkenésével nem tudja a beültetett anyagot a helyén tartani, így az elcsúszik eredeti helyéről olyan helyre, ahol idegen anyagként deformitást okoz.

A fent említett problémák sokszor csak a tartós töltőanyag sebészeti úton történő eltávolításával orvosolhatók.

Mindezeken túl idegen anyagként bakteriális fertőzés forrásai lehetnek, allergiás reakciót válthatnak ki, gyulladásos reakciót előidézve látható csomókat okozhatnak a bőrben, melyek évekkel a beültetést követően is kialakulhatnak.

Az úgynevezett granulómák jellegzetes következményei a tartós töltőanyagok használatának, melyek tulajdonképpen az idegen anyag, vagy bakteriális fertőzés által kiváltott  gyulladásos csomók, a bőrben pedig látható göbök formájában jelennek meg.

Sajnos a fent említett mellékhatások kezelése nem mindig egyszerű, hosszantartó folyamat, mely megviseli  a páciens testi- és lelki egészségét, és minden erőfeszítés ellenére is előfordul, hogy nem múlnak nyomtalanul.

Jó ha tudjuk, Magyarországon csak  CE ( Corformité Européenne) minősítéssel lehet forgalmazni implantátumokat és töltőanyagokat. Ez a jelölés azt jelenti, hogy a termék gyártója, vagy az Európai Unión belüli első forgalmazója eleget tesz azoknak a biztonsági követelményeknek, amelyeket az Európai Unió előír.

Ezért fontos, hogy minden esetben az orvos esztétikai beavatkozások elvégzésében tapasztalt szakembert keressünk fel, tájékozódjunk az általa használt anyagokról és csak akkor vágjunk bele a kezelésekbe, ha maximálisan bízunk az általunk választott orvosban.