Pályázatírás sikerdíjért

pályázatíró

Laikusként nem könnyű eligazodni a folyamatosan változó pályázati rendszerben, ugyanakkor gyakran azt sem könnyű kiválasztani, hogy pontosan milyen pályázatra lenne szüksége a cégnek. Ezért érthető, hogy egyre többen pályázatíró segítségét veszik igénybe. Jó tudni, hogy a pályázatíró cégek nagy része kizárólag sikerdíj fejében vállalja el a megbízást, amely a pályázónak kockázatmentességet jelent, mivel csak akkor kell fizetni, ha elnyerte és megkapta a támogatást. A sikerdíj mértéke több tényezőtő függ, például az igényelt támogatás összegétől, és a ráfordított munkamennyiségtől.

Miért hasznos egy pályázatíró cég?

Egy pályázati anyagon belül is rengeteg előírásnak kell megfelelni, és még a megfelelően összeállított anyag sem garancia, hogy a pályázó elnyeri a hőn áhított támogatást, ezért nem véletlen, hogy a pályázatírás az egyik legfelkapottabb szakmává vált. Egy pályázatíró cég segít előre felkészülni a kiírásra kerülő pályázatokkal kapcsolatban, és a sikeres pályázás szempontjából ezek a cégek tisztában vannak a pályázatírás fortélyaival, és a rendszereket érintő hazai és regionális szabályozásokkal. Az sem utolsó szempont, hogy kellően tájékozottak a pályázatok belső működésével. Ezért valószínűsíthetőbb, hogy egy tapasztalatokkal rendelkező, jó pályázatíró hatékonyabban tudja előteremteni a cég vagy a magánszemély részére a megfelelő forrásokat.

A pályázatírás gyakori hibái

A pályázati kiírásokról értesülve, nem csak a vállalatok, de a lakosság körében megindul a tervezgetés. Ugyanakkor gyakori hiba, hogy nem ügyelnek arra, hogy a lehetőségeket, és a pályázati feltételeket teljeskörűen értelmezzék. Jó példa erre az elmúlt évek egyik legvonzóbb pályázati felhívása az Otthonfelújítási Támogatás esete, amelynél az igénybevétel feltételei teljesen elbizonytalaníthatták a laikusokat, hiszen félreértést okozott például a támogatási összeg megoszlása az anyagköltség és a munkadíj megfelelő értelmezésében. Sokszor csak a megjelent jogszabályokat böngészve derülhet ki, ha idő közben módosulnak a pályázati felhívások.

Mit jelent a sikerdíjas pályázatírás?

Ha bárki manapság pályázatírót keres, azt tapasztalja, hogy egyre több cég kizárólag sikerdíj fejében vállalja el a megbízást, főként a GINOP pályázatírás esetén. A sikerdíjas megbízás számos szempontból lehet előnyös az ügyfélnek.

Például:

  • Kockázatmentes: a munkát csak abban az esetben, és akkor kell kifizetni, ha az elkészített pályázat elnyerte és megkapta a támogatást.
  • Nem tartalmaz egyéb költségeket (pl. alapdíj, regisztrációs díj).
  • A pályázatírás során felmerülő költségeket a pályázatíró viseli.

A sikerdíj mértéke

Ha a megbízást sikerdíjas konstrukcióval kötjük, akkor arra kell számítani, a sikerdíj mértéke az elnyert támogatás százalékában van meghatározva. Ugyanakkor a pontos összegét befolyásolja a pályázatírásra fordított munkamennyiség, és az igényelt támogatás összege. Pontos százalékot nem lehet egyértelműen meghatározni, hiszen lehet találkozni akár 20 %-os sikerdíjjal is, de akár 1-2 %-os díjak is előfordulnak.

A cégeknek, és a magánszemélyeknek is elemi érdekük, hogy az új pályázati környezetben otthonosan mozogjanak és gyorsan reagáljanak, hiszen sok támogatásra csak a keret kimerültségéig lehet pályázni.