Mire jó a supinált cipő?

Mostanában egyre gyakrabban hallunk a supinált cipőkről és szandálokról. De vajon mit kell tudni róluk? Mire jó ez a fajta cipő, és mit előz meg? Esetleg valamit gyógyít? És a talpbetétek? Hogy is van ez?

A supinált cipő lényege, hogy enyhén megemeli a lábat, így korrigálja a lábfej tartását. A supinált cipő talpának belső éle magasabb helyzetben van a külső élhez képest. Így emeli meg a befelé dőlő bokát és sarkat.

A supinált cipőt általában lúdtalpra és bokasüllyedésre szokta felírni az ortopéd orvos. Három éves kor alatt nem javasolt a használatuk, bár van olyan speciális eset, amikor megelőzés céljából is javasolják. Ez a koraszülött gyerekeknél, illetve a lúdtalpra erősen hajlamos kicsiknél szokott alkalmanként előfordulni. Azonban, ha nem orvos javasolja, akkor felesleges, de nem káros megelőzésre használnunk az ilyen kialakítású cipőt gyermekünknél.

A lúdtalp és a bokasüllyedés kezelése fontos, mert további elváltozásokat, betegségeket von magával hosszútávon egy-egy ilyen probléma. Ezért, ha kialakuló lúdtalpat vagy befelé dőlő bokát fedezünk fel gyerekünknél, időben forduljunk orvoshoz.