Mi a kapcsolat a népességrobbanás és a coliving elterjedése között?

co-living

A coliving napjainkban számos kutatás középpontjában áll, az előrejelzések szerint a megszorító gazdasági intézkedések és a digitális nomádság együttesen teremtik meg a megosztó gazdaságot. Az együttélési piac és kínálat egyre inkább diverzifikálódni fog a jövőben, és befektetők, és cégek körében egyre népszerűbb.

Az ENSZ már 2015-ben közzé tette az jelentését előrejelzését, amely szerint 2030-ra a világ népessége eléri a 8,5 milliárd lakost. A várható igények növekedése miatt 2030-ig egy New York méretű várost havonta kell globálisan felépíteni. További megdöbbentő adatok, hogy pár éven belül India lakossága meghaladhatja Kínát, valamint, hogy 2015-2050 között a világ népességének robbanásszerű növekedése kilenc országban lesz a legnagyobb:

  • Ázsiában: Indiában, Pakisztánban, Indonéziában
  • Afrikában: Nigériában, Kongói Demokratikus Köztársaságban, Etiópiában, Tanzániában, Ugandában
  • Amerikában: Egyesült Államokban

A SPACE10 fórum témája az együttélés újjászületése volt a közelmúltban, amely abból indult ki, hogy az építész szakmának világszerte megfelelően és időben kell reagálni a lakhatási körülmények változására, valamint naprakésznek lenni a modern életmóddal kapcsolatosan. A coliving, mint ernyőfogalom, tartalmazza – a rokoni kapcsolat nélkül, két vagy több együtt élő ember otthonát. De ide tartozik, a különböző ügynökségek, vállalkozások által létrehozott és működtetett közös lakásmegosztás is. Mára általánossá váltak a web alapú platformok, amelyek segítik – az erre rámozduló iparkülönböző szegmenseinek az összekapcsolását. Jó példa erre a luxemburgi Vauban&Fort, amely már több éve foglalkozik bérlési igények, és coliving igények kielégítésében. A Nagyhercegség iránt jócskán megnövekedett az érdeklődés a vonzó lehetőségek miatt.

Konkrét adatokkal még nem támasztható alá a nemzetközi együttélési boom, de a korai mutatók már utalnak rá. Igaz a fiataloknak jellemzően mindig volt szobatársa a diákkollégiumokban, de a közös együttélés most a városi élet részévé válik, ugyanakkor egy milliárdos üzletet is beindít generál. Az ENSZ a fenntartható fejlődési céljaik keretében szintén támogatást nyújt az együttéléshez kapcsolódó kezdeményezésekhez, és innovatív projektekhez.