Jó hír a munkát vállaló megváltozott munkaképességű személyeknek

A 2021. január 1-jével hatályossá vált jogszabályok között szerepel egy fontos könnyítés, amely a megváltozott munkaképességű személyek munkavállalására, és a munkaerőpiaci folyamatokra is egyaránt pozitív hatással lehet.

2021 január 1-jétől kedvezően változik számos szabály, például a megváltozott munkaképességűek – a rokkantsági és rehabilitációs ellátással rendelkezők munkavégzését befolyásoló kereseti korlátozás, és bejelentési kötelezettség. A korábban a rokkantsági és rehabilitációs ellátással rendelkezők kereseténél három hónapos gördülő időablak befolyásolta a munkavégzés melletti ellátásra való jogosultságot. Ha három egymást követő hónapban a munkát vállaló bruttó keresete meghaladta a minimálbér másfél szeresét, akkor az addig számára folyósított rokkantsági és rehabilitációs ellátást megszüntették.

A 2021. január 1-jétől hatályos törvény alapján a továbbiakban megszüntetik az ellátások melletti keresőtevékenység esetében mind a kereseti korlátozást, mind a jelentési kötelezettséget.

Forrás: Nyugdíjguru.hu