Ismét üzemel a nagycenki Széchenyi Múzeumvasút

ismét üzemel a nagycenki Széchenyi Múzeumvasút, miután az üzemeltető Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. felújította a pályát és a járműparkot.

A GYSEV keddi közleménye szerint a beruházás 960 millió forintos állami támogatásból valósult meg, és az év végére fog teljes körűen befejeződni.

A tavaly nyáron kezdődött felújítás keretében a múzeumvasút pályájának teljes szakaszán új al- és felépítmény, valamint zúzottkő ágyazat készült. A pályába az eredeti síneket építették vissza, és a teljes szakaszon kiépítették a vágányszabályozást.

A fertőbozi és a nagycenki állomáson új peronokat építettek, Nagycenken megújult a térvilágítás és a hangos utastájékoztatás is. A pályához csatlakozó két vasúti útátjárót átépítették, és megújították az Ikva patakon átívelő acélhidat.

Kívül-belül restaurálták a kisvasúti személykocsikat, felújították az András nevű gőzmozdonyt és a C50-es dízelmozdonyt. Emellett új motort szerelnek a Dmot 953-as típusú keskeny nyomtávú motorkocsiba, amelyet így üzemképessé és vontatásra alkalmassá tesznek.

A fejlesztés keretében a nagycenki állomás mögötti skanzen területén játszótér, fitneszpark és tanösvény készült.
A munkálatok ez év végéig még folytatódnak, felújítják a fertőbozi állomáson a fűtőház épületét, amely látogatható lesz, és modernizálják a múzeumvasút biztosítóberendezési rendszerét.

2010 óta Magyarországon a kormányzat elkötelezett a nagy ívű vasútfejlesztések, az ütemezett vasúti beruházások megvalósítása, a vasutak építése mellett. A felújított kisvasút a korábbiaknál is több látogatót vonz majd és jó példát mutat arra, hogy helyi összefogással és kormányzati támogatással milyen komoly eredmények érhetők el.

Kiemelt cél, hogy 2030-ra Magyarország a legélhetőbb országok közé tartozzon. Ennek érdekében turistaházak, kilátók, vízi kikötők és kerékpárutak újulnak meg. A program része a turisztikai célú kisvasutak fejlesztése is.

Tavaly ősszel adták át a Mátravasút felújított szakaszát, másodiknak pedig a GYSEV készült el a felújítással. Kiemelte, hogy komplex térségi fejlesztésekben gondolkozik a kormány és a vasúttársaság, azt szeretnék, hogy a Széchenyi-kastély, a múzeumvasút és a környező kerékpárutak lendületet adjanak a régió turizmusának. A régió fejlődésének egyik fontos eleme a turisztikai ágazat folyamatos erősítése.