Futás télen, de miben?

futás télen

Magától értetődik, hogy minél hűvösebb az időjárás, annál több réteget kell magunkra szedni, illetve annál vastagabb öltözetre lehet szükségünk. Mégis oda kell figyelnünk arra, hogy az öltözék megfelelően elvezesse az izzadságot, máskülönben megfázhatunk. Kiemelt jelentőséggel bír a legalsó réteg; ennek kell olyan anyagból készülnie, ami kellőképpen elvezeti az izzadságot, de a köztes rétegeket is ajánlott olyan módon megválasztani, hogy a test lélegezni tudjon. Ha tehetjük, válasszunk jó minőségű speciális téli futóruhát.

Sapkát minden esetben viselnünk kell, a kesztyű használatát vagy mellőzése mellett pedig döntsünk igényünk szerint.

Futás télen baleset nélkül

A téli időjárás közepette gyakran találkozhatunk csúszós futópályákkal, kiváltképp abban az esetben, ha nem is futópályán futunk. A megfelelő cipőválasztás rengeteget segíthet, hogy elkerüljük a különböző baleseteket. Egyes esetekben komolyabb sérüléseket is elszenvedhetünk a jeges talaj miatt, így nem árt az óvatosság.

Futás télen alapos bemelegítéssel

A nyári időszakban hajlamosak vagyunk félvállról venni a futás előtti bemelegítést, ezt a téli időszakban nem tehetjük meg. Nagyon fontos, hogy kellő figyelmet és időt szenteljünk a bemelegítésnek a téli futás előtt.

A futás télen csakis gondos bemelegítést követően kezdhető meg. A bemelegítés két részből áll; egyrészt nagyon fontos az átmozgató kocogás, ami kisebb intenzitással történik. Ilyenkor a futótávtól függően 1-3 kilométert futunk. A bemelegítő kocogást követően végezzünk nem túl intenzív átmozgató és nyújtó gyakorlatokat.

A sportüzletekben ma már szinte mindenhol kapható úgynevezett bemelegítő krém. Ez a készítmény a vérkeringés fokozásával segíti a teljesebb bemelegítést, azonban nagyon fontos elmondani, hogy csak a bemelegítés részeként használható, a hagyományos bemelegítés helyett nem.