Fogápolás fontossága

fogápolás

Alapos tárgyalást érdemelnek. Egészségünk fontos problémáját jelenthetik. Azokról a következményekről, amelyeket rossz fogak idézhetnek elő, már sokat hallhattunk. A fogazatnak, mint rágószervnek elsődleges funkciójához két másodlagos funkció csatlakozik: a fogak esztétikai hatása, továbbá az arc felépítésében és formájában betöltött szerepük.

A száj sajátos hangsúlya ellentétekből adódik: az ajak vörös, a fogak fehérek. Az ajak pirossága és az arc színe beszéd és nevetés közben folyton változó keretbe foglalják a fogazatot. Ez az esztétikai hatás nagyon ingerlő, és varázsát sosem veszíti el. Persze – és ez előfeltétel – a szájnak, mint már mondtuk, mindig jól ápoltnak kell lennie. Száj, ajak, fogak – olyan hármas egység ez, amely megszabja az arcról alkotott összbenyomást, és amelyet soha semminek sem szabad megzavarnia. Meg kell tehát óvnunk szájunk és fogaink szépségét. Mi történjék tehát fogainkkal? Vagy másképpen kérdezve: mi az, ami helytelen, mi az, ami helyes?

A fogainkat voltaképpen minden étkezés után meg kellene tisztítanunk. De semmi esetre se feküdjünk le este úgy, hogy nem végeztünk szájápolást. Fogkefénk sörtéje ne legyen túlságosan kemény. Ne csak vízszintes irányban keféljük fogainkat, hanem mindig a pirostól a fehér felé is – tehát a foghústól a fogakig. A fogak hátsó oldalát is keféljük meg. Ezzel egyszersmind a foghúst is masszírozzuk. Az öblítővíz ne legyen se forró, se hideg, inkább langyos. Korántsem elegendő, ha fogaink tisztítása helyett megeszünk egy almát. Igaz, az alma rágása valamennyire megmasszírozza a foghúsunkat, de a fogakat rendkívül hiányosan tisztítja meg. Azon kívül a gyümölcs savtartalma, ha a szájban marad, megtámadja a fogzománcot.

Tévedés azt hinni, hogy a tejfog nem igényel ápolást. Az első fogak túl korai elvesztése gátolja az állkapocs növekedését. Ennek következtében a maradandó fogak túl szorosan nőnek egymáshoz képest, és nehéz a tisztításuk.

Mit kell tennie a megelőzés érdekében? Fogait ápolni rendszeresen. Kétszer egy évben keresse föl fogorvosát akkor is, ha semmiféle panasza sincs. Táplálkozzék rendesen. Már gyermekeinél kezdje el. A fogaknak legyen „rágnivalójuk”: durva őrlésű lisztből készült kenyér, kétszersült, nyers gyümölcs, répa és más hasonló zöldség. Ez a kemény koszt kiegészíti a fogazat tisztítását, elősegíti a száj nyálkahártyájának bővebb vérellátását, és ingerlően hat a nyálmirigyekre.

A túl sok nyalánkság viszont gyengíti a fogzománcot. Ha este az ágyban még elfogyaszt valami „csemegét”, utána föltétlenül tisztítson fogat. A masszázs is hozzátartozik a fogápoláshoz. A foghúsnak egészségesnek kell lennie. Ha erősen vörös és gyakran vérzik, igen hamar keresse föl fogorvosát. Az okot neki kell megállapítania. A fogak hófehérsége korántsem bizonyítja egészséges voltunkat. Gyakran mészhiány az, amitől a fogak szinte átlátszó fehérek. Az egészséges fog enyhén sárgás színű. Ha azonban a fogak külső hatás (nikotin) következtében kapnak sötét színt, az orvos segít ezen egy speciális készülékkel, amely teljesen fájdalmatlanul dolgozik.

Okozhatnak e problémát a bölcsességfogak?

Igen okozhatnak. A helyhiány miatt nem tudjuk őket megfelelően tisztítani, mert általában nagyobbak a kelleténél. Ilyen esetekben próbáljunk beszerezni egy gyerekfogkefét, amellyel a bölcsességfog minden oldala megtisztítható. Sokak szerint minél hamarabb meg kell szabadulnunk a bölcsességfogainktól. Ez nem minden esetben van így. Ha megfelelően ápoljuk és mossuk a bölcsességfogainkat, akkor ugyanúgy használhatjuk őket, mint más fogakat. Mi a helyzet a tejfogakkal? A tejfogakat is be lehet tömni, ha éppen szükség van rá.