Egyéni vállalkozás szüneteltetése

Egyéni vállalkozás szüneteltetése

Sokan nem tudják, hogy lehetőség van az egyéni vállalkozás szüneteltetésére, ami sok esetben jól jöhet:  például ha idény munkát végez valaki vagy átmenetileg nincs annyi bevétel, hogy megérje fent tartani a  vállalkozást.

Szüneteltetés alatt nem kell járulékokat fizetni , ugyanakkor figyelni kell arra is, hogy a vállalkozó semmilyen kötelezettséget nem vállalhat. Végül is a szüneteltetés olyan mintha megszüntetnénk a vállalkozást csak a későbbiekben könnyebben újraindítható.

Mennyi időre lehet felfüggeszteni az egyéni vállalkozást?

Határozott vagy határozatlan időre egyaránt lehet szüneteltetni. A legrövidebb időtartam az 1 hónap a leghosszabb pedig 5 év.  A szünetelés kezdő napja a bejelentést követő nap! (Példa: ha valaki április 1-től kívánja szüneteltetni a tevékenységét, akkor azt az előző napon kell bejelentenie, azaz március 31-én.)

Milyen költségei vannak a szüneteltetésnek?

Az egyéni vállalkozás felfüggesztése díj és illetékmentes.

Hogyan lehet bejelenteni?

Az egyéni vállalkozás szüneteltetését elektronikusan, az ügyfélkapunk keresztül lehet bejelenteni egy kifejezetten erre létrehozott nyomtatványon keresztül. Ha pedig szeretnénk újraindítani, akkor ugyanitt kérelmezhetjük egy nyomtatvány segítségével az újraindítást.

Egyéb gazdasági társaság, mint például a kft szüneteltetheti a tevékenységet?

Nem. Vállalkozás szüneteltetésére egyenlőre csak egyéni vállalkozóknak van lehetőségük. Kft, bt és egyéb gazdasági társaságok esetén nincs lehetőség azok szüneteltetésére.