Az elhízás következményei és veszélyei

elhízás

Az elhízás számos betegség forrása. A testtömeg jelentős növekedése nem csak esztétikai, hanem egészségügyi kérdés is. Az elhízás gyakorlatilag az egész szervezetünkre van negatív hatással.

Ha elhízunk, magas vérzsír-szinttel és koleszterin-szinttel kell szembenéznünk még abban az esetben is, ha általában odafigyelünk, mit eszünk, de nyilván nem figyelünk arra, hogy mennyit. Ennél még súlyosabb lehet a helyzet, ha az élelmiszer minőségével és mennyiségével sem törődünk, ha túl sok telített zsírt és koleszterint fogyasztunk. Az így kialakuló rossz vérzsír-szint miatt érelmeszesedés alakulhat ki, ami növeli a koszorúér betegségek és a stroke kockázatát.

A különböző koszorúér megbetegedéseket a szív közelében elhelyezkedő artériák falában lerakódó zsíros és meszesedő plakkok okozzák, míg a stroke-ot az agyat ellátó artériák meszesedése váltja ki. Mindkét érrendszeri megbetegedésnek a jellemzője, hogy az elhízás jelentősen növeli a kockázatát.

A 2-es típusú cukorbetegség legfőbb kiváltó okaként szoktuk említeni az elhízást. Minél több zsírszövet keletkezik a szervezetünkben, a testünk érzéketlenné válik az inzulinnal szemben; ilyenkor a cukor nem képes beépülni a sejtekbe, ezáltal a vérben marad, azaz irreálisan megnöveli a vércukorszintet.

A kóros elhízás jelentősen növeli a májzsugor kialakulásának veszélyét. Az alkohol mellett ennek a betegségnek az elhízás a legfőbb kiváltója. Ilyenkor a zsír felszaporodik a májban, ami tartós és nagyfokú elhízás esetén zavarokat okozhat a máj rendes működésében, végül pedig májzsugor alakulhat ki.

Számos daganatos betegséget szoktak kapcsolatba hozni az elhízással. Noha statisztikai adatok bizonyítják az összefüggést, szerencsére az elhízás csak kismértékben növeli a daganatos megbetegedések kockázatát.

Az túlsúly jelentős mozgásszervi terhelést jelent. Az ember testmagasságtól és nemtől függően 55-90 kilogrammos test cipelésére született; ha ennél jelentősen nagyobb tömeget kell mozgatni éveken, netalán évtizedeken keresztül, az súlyos csont- és ízületi gyulladáshoz vezethet. Az elhízás jelentős terhet ró a térdekre, a csípőre és a gerincre is. A megnövekedett terhelés károsítja az ízületi felszíneket burkoló porcot.