Angol muskátli

Angol muskátli

Egy jól gondozott balkonláda megfelelő növényekkel beültetve sokszor pótolja a kert hiányát, hiszen a különböző megoldások polcok, erkélyakasztók segítségével az erkélyen is növényparadicsomot, virágszigetet teremthetünk meg.

Ma már egyre több virágtartót látunk a kertekben és teraszokon, de még az otthonok bejárata elé is gyakran kerülnek ki mutatós dézsás növények. Manapság a konténeres kertészkedés igen kedvelt, hiszen így azoknak sem kell lemondani a növény tartásról és zöldségtermesztésről, akik nem rendelkeznek kerttel illetve megfelelő méretű szabadföldi hellyel. Tudni kell azonban, hogy a konténeres növények is karbantartást odafigyelést igényelnek, gyakran apróságok tehetik tönkre hónapok fáradtságos munkáját. Összegyűjtöttünk pár tippet, amellyel nem csak örömteli, de eredményes lesz a kertészkedés.

Mulcsozás

Egyre többet hallunk a mulcsozás fontosságáról, amely egyrészt a talaj vízgazdálkodását segíti, ugyanakkor segít megakadályozni a hevesebb esőzések hatására a virágföld kimosódását. Nem csak ágyásoknál alkalmazhatjuk, hanem a teraszon, balkonon tárolt dézsás növényeknél is bevethető.

Öntözés

Jó tudni, hogy a cserepes növények számára különösen nyáron fontos a gondos öntözés, a kis tartóedényekben jóval könnyebben és gyorsabban szárad ki a virágföld.

Angol muskátli

Az elnyílt virágok lecsipkedése

A legtöbb növény virágzást ösztönzi és bokrosodásra készteti, ha már ültetéskor lecsípjük az első virágokat, majd ismételjük meg nagyjából hat hét múlva mire lezárul az első virágzási hullám. Az elnyílt virágok eltávolítására is érdemes gondot fordítani, különösen a muskátli félék és a dália félék igénylik.

Az angol muskátli (Pelargonium  x domesticum)egyre gyakrabban fordul elő a hazai kertekben és teraszokon. Habár az ára jóval borsosabb, mint a közismert muskátli fajták, azonban a gyönyörű virágai jócskán kárpótolnak érte. Azonban jó tudni, hogy a többi muskátlihoz képest jóval igényesebb, például csak rövidebb ideig hoz virágokat. A tapasztalatok szerint másodvirágzásra ösztönözhetjük, ha az elnyílt virágait eltávolítjuk

Az angol muskátli földjét mindig tartsuk nedvesen, habár kedveli a napot, nyári kánikula idején inkább félárnyékos helyre állítsuk. A legtöbb balkonnövénynél figyelembe kell venni az adott évszak időjárását, az elhúzódó kánikulát, vagy akár a tartós esőzést. Ezért szükséges lehet időnként a helyváltoztatás, amelyről az évszakok változásával szintén gondoskodni kell.