Amit a cégnév választásról tudni kell

cégnév választás

Egy induló vállalkozás számára nem mindig egyszerű feladat a jó cégnév kiválasztása. A jó cégnév ugyanis nem csak vállalkozás azonosítására, a versenytársaktól való megkülönböztetésre alkalmas, hanem informálhatja a vásárlókat, hogy mivel foglalkozik és hogyan teszi azt, ezért a cégnév választásra érdemes marketing szempontból is odafigyelni. A cégnév kiválasztása  a társasági szerződés kötelező eleme és természetesen  megvannak a megfelelő jogi szabályai, hogy miként lehet cégnevet bejegyeztetni.

Cégnév választás során betartandó szabályok:

A cégnév legalább a vezérszóból és a társasági forma megjelöléséből áll.

(Minta Cég Korlátolt Felelőségű Társaság)

A cégnév továbbá tartalmazhatja a tevékenységre utaló kifejezést is a vezérszó és a társasági forma között.

(Minta Cég  Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelőségű Társaság)

A cég rövidített neve pedig csak a vezérszót és a  társasági forma rövidítését használja.

(Minta Cég  Kft.)

A cégalapítás során ügyelni kell arra is, hogy a választott név (vezérszó) eltérjen a már bejegyzett cégnevektől, azaz olyan nevet válaszunk amit még más nem használ. A cégbíróság továbbá nem fogadja el azokat a neveket, amelyek a már bejegyzett cégnévtől csak rag,szám vagy toldalék által térnek el. Az eltéréshez legalább egy értelmes szó szükséges.

Foglalt cég nevek ellenőrzése

Azt pedig, hogy egy adott cégnév foglalt-e, legegyszerűbben a www.e-cegjegyzek.hu minisztériumi portálon tudjuk ellenőrizni, ahol a „cég keresése név alapján” opciót válaszuk.