A szaunázás típusai

szaunázás

Mikor mondhatjuk el magunkról, hogy rendszeres szaunázók vagyunk? Akkor, ha maximálisan két hetet hagyunk ki egy-egy szaunázás között.

Amennyiben ennél ritkábban járunk el, úgy az már rendszertelen, persze azért nagyon hasznos.

Sokan anélkül, hogy utánajárnának, csak úgy, in medias res használják a szaunát, és nem is tudják, hogy a helytelen használat akár káros hatású is lehet. (Gyerekeinkre különösen figyeljünk oda!) Nem érdemes tehát kockáztatni, ismerjük meg a helyes módszert.

Azt szokták mondani, hogy egy-egy a szauna hevítőjében eltöltött ideális időtartalom a 8-12 perc. Négy szakaszra bontható a szaunázás menete: előkészítő, hevítő, hűtő és befejező szakasz. A Szauna Pont segítségével a következő típusokat különböztethetjük meg:

Ingerlő vagy irritáló szaunázás

Ez mindösszesen egyszeri tartózkodást jelent a szauna hevítőjében, az azt követő lehűtéssel. Ennek igen frissítő hatása van ránk, nem leszünk fáradtak utána, sőt aktivitásunk fokozódik.

Élénkítő vagy tonizáló szaunázás

Az első három szakasz kétszeri ismétlését jelenti, azaz kétszer egymás után következik egy hevítő és egy hűtő szakasz. Ennek a módszernek is serkentő hatása van, bár előfordulhat ernyesztő hatás is.
(Az első két módszert ajánlott akár sportolás előtt is elvégezni.)

Lazító, relaxáló szaunázás

A szaunázás első három szakaszának háromszori ismétléséből áll, s ez a használati mód a legelterjedtebb, a leginkább közkedvelt módja a szaunázásnak, hiszen nagyon kellemes, lazító hatása van, mely testünk elernyedését eredményezi. Közvetlenül utána mozoghatunk is, de akár alvás is követheti ezt a típust.
Stresszes időszakokon remekül átsegíthet minket ez a módszer. (Ajánlott előtte is pihenni egy keveset.)

Kimerítő vagy exhausztív szaunázás

A szakaszok háromnál többszöri, de maximum ötszörös ismétlését jelenti, mert ezen felül már veszélyes hatásoknak tehetjük ki szervezetünket, s az már nem szabályos. Ennél a típusnál már nem ajánlott az utána következő sportolás, de nem is igen vágyunk rá, hiszen testünk teljesen elernyed, álmosság lesz rajtunk úrrá. Kifejezetten elősegíti a jó alvást, pihenést. Utána nem érdemes már fizikai munkát végezni.

Mindezek fényében eldönthetjük napszaktól, fáradtsági szinttől, későbbi teendőinktől és a szaunázás céljától függően, hogy melyik típust alkalmazzuk, és bármelyik mellett döntünk is, ne felejtsük el a szaunázás során elvesztett vízmennyiséget pótolni. (Legjobb a szénsavmentes ásványvizek fogyasztása.)
Nem ritka az éhségérzet sem a szaunázás után, ilyenkor a finnek általában húst, halat fogyasztanak friss zöldségekkel, s az sem árt meg, ha megiszunk esetleg egy deci bort az étkezés végén (Szaunázás előtt azonban semmiképp ne fogyasszunk alkoholt!).