5 érv a síelés mellett

síelés

A síelés kedvezően hat gyakorlatilag az egész szervezetre. Testi-lelki felfrissülést, megújulást hoz. Ugyanakkor ez a sportág már eleve megkövetel egy bizonyos fizikai kondíciót. Ha nem vagyunk egész évben formában, érdemes a síszezon előtt felkészülni, hiszen a síeléshez szükséges a:

 • térdfeszítő és hajlító izmok
 • combközelítő és távolítók
 • lábszárfeszítők és hajlítók
 • testtartásért felelős farizomzat
 • csípőizmok
 • has- és hátizomzat
 • karhajlítók és feszítők.

Sokan idegenkednek a téli sportágaktól a hűvös időjárás miatt, azonban mint minden sportnak, ennek is megvannak a maga előnyei, szépségei. Ezeket most 5 pontban össze is foglaltuk:

 1. Tökéletes kikapcsolódás!
  A síelés nagyon jó módja, hogy kiszakadjunk a stresszes hétköznapokból.
  A hűs hegyilevegőn, ahogy lesiklik az ember a friss havon, garantáltan eszébe sem jutnak a hétköznapi gondok.
 2. Jótékonyan hat testi- és lelki egészségünkre!
  Aktív kikapcsolódás lévén, a hétköznapitól teljesen más környezetben az agy olyan részeit stimuláljuk, amit amúgy ritkán, míg a gyakrabban igénybe vett területek pihenő állásba kapcsolnak.
  Az elme regenerálódása mellett a testet is jócskán igénybe veszi ez a sportág, fejleszti a vázizmokat, az egyensúlyérzéket, valamint javítja a testtartást.
 3. Erősíti a kapcsolatokat!
  Akár családunkkal, akár barátainkkal megyünk kikapcsolódni, a közös emlékek, az együtt felfedezett szépségek a sportban és a tájban, mind-mind jótékonyan hatnak a kapcsolatainkra.
 4. Igazi szórakozás!
  Kevés élvezetesebb dolog van, mint egy vakáció a hegyekben, ahol a sí üdülőhelyeken mindenki csak arra vágyik, hogy kikapcsolódjon és szórakozzon.
  Itt senki nem foglalkozik a szürke hétköznapokkal, ilyen társaságban a legkönnyebb kiszállni a mókuskerékből.
 5. Megismerhetünk új embereket!
  Akkor a legegyszerűbb megismerkedni valakivel, ha közös az érdeklődési körünk. Ilyenkor nem fogyunk ki a témából, mindig van miről beszélni.
  Aki fejleszteni szeretné a sítudását kérhet tanácsokat a tapasztaltabb síelőktől.

Magyarország területén körülbelül 50 kisebb-nagyobb síterep van. Öt olyan sípályáról tudunk amely rendelkezik komolyabb hóágyú kapacitással: Eplény, Mátraszentistván, Sátoraljaújhely, Kékestető és Visegrád, de rendelkezik hóágyúval Nagy-hideg-hegy és Dobogókő is.

Ma má több, mint 30 műanyag sípálya várja a szezonon kívül is síelni vágyókat Magyarországon.

Akár Magyarországon belül, akár külföldön síelünk, felszerelésünket érdemes profi módon szállítani, hogy azok ne sérüljenek és a róluk leolvadó hóval se gyűljön meg a bajunk út közben.

Erre több mód is létezik, lényegében szimpátia kérdése, ki melyiket választja.

Aki rendelkezik tetőcsomagtartóval az autójához, szerelhet rá síléctartót, melyből létezik külön a klasszikus síléchez való, valamint speciális változatok a carving típusú síléchez, melynek a magasabb kötése is elfér anélkül, hogy az autó tetejéhez érne.

Szintén tetőcsomagtartóra szerelhető és meglehetősen kényelmes az úgynevezett síbox, avagy tetőbox.
Ezeknek nagy előnye, hogy a havas sífelszerelés minden darabját bepakolhatjuk, így nem fog semmi sem az autó belsejében olvadozni.

Aki pedig nem rendelkezik tetőcsomagtartóval, síléceit szállíthatja az autója tetején mágnesek segítségével is.

Bár a sífelszerelések használtpiaca igen jelentős, javasoljuk az első sífelszerelést szaküzletben, profiktól vásárolni, akik sok hasznos tanáccsal segíthetnek elindulni ezen a hosszú, vidám és nem utolsó sorban havas úton!